Daniel Nordin

Lite om etik & integritet

Etik & integritet anser jag vara två otroligt viktiga punkter på internet. Just på internet är det extra viktigt eftersom om något hamnar på webben är det väldigt stor risk att det kan spridas. Med en god etik så skulle vi slippa så otroligt mycket hat och bli av med alla troll. Detta skulle även göra människor med säkra av att använda detta fantastiska medium som vi har tillgängligt. Integriteten är också otroligt viktig, även om man ofta på social medier undrar om människor verkligen anser att det är viktigt.

Etik på nätet kallas netikett och är skrivna och oksrivna ettikettregler och rekommendationer för att hur man ska uppföra sig på internet. Dessa etikettregler är ju baserade på vanlig vett & etikett, och olika aktörer kan ha egna etikettregler och rekommendationer. Allt från Skolverket, Facebook, Flashback, Sweclockers har regler för netikett. Hur dessa netikettreglerna kan se ut kan vi titta på via källan Wikipedia och Skolverkets rekommendationer.

Etik

  • Tänk efter innan du gör inlägg
  • Undvik VERSALER, som kan uppfattas som att du skriker
  • Undvik personangrepp, var saklig, behåll lugnet och använd gärna smileys
  • Dela upp långa texter
  • Skriv tydliga ämnesrubriker
  • Kontrollera först tidigare ställda frågor och svar, exempelvis i en FAQ
  • Skicka inte privata meddelanden till e-postlistor
  • Bifoga inte för tunga filer
  • Släng kedjebrev i papperskorgen

Som sagt är väl dessa netikettregler ganska vanlig vett & ettiket. För att upprätthålla ordning så har många tjänsteleverantörer moderatorer som agerar efter tjänstens egna användarvillkor. I ett perfekt samhälle så vore dessa moderatorer överflödiga, men samhället är inte perfekt och moderatorerna hjälp så kan vi sålla ut en hel del rötägg, och radera inlägg som inte följer föreskrivna netikettregler på siten.

Integritet är viktigt i alla aspekter för mig och verkar även vara för andra. Många frågor idag om digitala tjänster handlar just om integritet enligt Sveriges konsumenter. Människor vet inte vilken data som lagras om dem. Om jag går till mig själv som ändå försöker tänka på vad jag delar med mig för information på nätet så faller man ofta på enkelheten med att använda dessa tjänster på nätet. Google använder alla mina sökningar för att samla data om mig för att kunna sälja reklam. Användandet av Google Chrome, inloggad på deras tjänst, gör ju mig till ett läckande såll. Som tur är så kan man använda webbläsaren i inkognito läge. Detta får man väl ändå hoppas är mer privat, även om jag inte känner mig helt säker.

Facebook är också ett medium där allt du gör loggas, vad enda liten sak som man gör. All denna data sparas om dig och säljs sedan vidare för att rikta reklam just till dig. På en site som Facebook upplever jag att allt för många människor delar alldeles för mycket, privat information. Facebook har även möjlighet, och rätten, att läsa din privata meddelanden i deras messenger tjänst. Att vi väljer att dela så mycket data med aktörer som så uppenbart säljer informationen är ett mysterium för mig. Kanske en vacker solig dag så vaknar folk upp.

Även andra aktörer delar vi ju data med. Vi använder ju allt fler tjänster på internet så banken vet precis vilka butiker vi handlar på, butiken vet precis vilka produkter du handlar om du är medlem, biblioteket vet precis vilka böcker vi lånar, sjukvården vet precis vilka åkommor och mediciner vi äter o.s.v. Är du även inloggad på Facebook när du surfar runt så loggas ditt användarmönster även hos dem, inte bara hos Google.

Som tur är finns det alternativ idag för att försöka vara lite mer privat. Vi har t.ex. Tor Browser som är en webbläsare där du kan surfa helt privat, med undantag för kanske hackers och myndigheter. Ett bra alternativ då du behöver t.ex. söka efter information på nätet om sådan du inte vill någon annan ska veta.